Smokingen - historien bag...

Historien bag smokingjakken

I det 17. århundrede begyndte det i Europa at strømme ind med varer fra Indien, Asien og Amerika, hvor der kom krydderier, tobak, kaffe og silke. Det blev i den periode populært at blive afbilledet i ens portræt iført en silkebeklædt velourjakke. En af de tidligste brugere af denne beklædningsgenstand er Samuel Pepys, som ønskede at blive afbilledet i sit portræt iført denne type jakke. Han havde dog ikke råd til det, så han lejede den i stedet for. 

Rygerjakken forblev et populært tilbehør i den finere del af befolkningen frem i det 20. århundrede. Redaktionen på Washington Post gav i 1902 endda den opfattelse af, at rygerjakken var "synonym med komfort", mens en avis fra Pennsylvania i 1908 udtalte, at det ville være "mildt at sige, at en ny udgave af en House Coat eller Smokingjakke, ville give nogen grund til at bære den oftere.

Den klassiske smokingjakke er med sjalskrave og lårlang og lavet i fløjl eller velour med silke på dens revers.

I 1850'erne definerede Gentlemen's Magazine of London smokingjakken som en slags slags kjole af fløjl, kashmir, plys, merino eller trykt flannel, foret med lyse farver, prydet med brandebourgs (tværgående snore som på en uniform) eller store knapper.

Fra 1950´erne og frem til idag er rygerjakken dog faldet i popularitet som det den oprindeligt var skabt til, selvom et mindretal af brugere stadig eksisterer. Playboy mogul Hugh Hefner var et bemærkelsesværdigt eksempel og har vist sig frem ved mange lejlighed iført hans ikoniske Housecoat. Cigar Aficionado hævdede i 1999 den påstand om det ikke var på tide, at rygerjakken blev bragt tilbage som et alternativ indenfor formalwear.

 

Billedresultat for den rigtige rygejakke

- Sådan så en RIGTIG rygerjakke ud dengang...

 

Formålet med rygerjakken

Når man var til fin fest hos adlen eller andre aristokrater kunne en gentleman, efter middagen, forlade kvinderne og trække sig tilbage til et rygerum i lighed med en hule eller en “mancave”. Her fik han en rygerjakke på og der så blev serveret at godt glas cognac eller whiskey og ikke mindst en cigar eller en pibe tobak. Jakken var i sit materiale beregnet til at absorbere røgen fra cigaren og piben og for beskytte ens eget tøj mod faldende aske og ikke mindst lugt. Den var lavet i velour eller fløjl så det var nemmere for tjenestefolkene at “banke” røgen ud af dem og dermed være klar til næste fest og bruger. Man fik i visse kredse også et hårnet på - det var ikke typisk med hyppige bade og hårvask i de tider.

 

Konklusion

Sådan som vi kender smokingen idag med bukser, den specielle skjorte, butterfly og laksko osv. er jo på ingen måde såden den var tænkt, så der sidder sikkert nogle mennesker og skummer fløden for at have genopfundet dette klassiske stykke herrebeklædning med alt hvad vi bruger af accessories på den idag og ikke mindst hvad vi bruger den til - godt for dem :-)